Hankintalain uudistus viivästyy – mitä tehdään väliajalla?

Uusi hankintalaki viivästyy vuoden 2017 puolelle. Sen sijaan uusi hankintadirektiivi tulee voimaan jo huhtikuussa 2016. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että huhtikuun ja ensi vuoden välisenä aikana eletään “väliaikaa”. Lisätietoa tästä löytyy esimerkiksi Hankintaturistin blogista.

“Väliaika” tarkoittaa ns. “välitöntä vaikutusta” eli sitä että direktiivistä on voimassa 18.4. alkaen. Kun direktiivi on voimassa, sillä on välitön vaikutus kansalliseen lainsäädäntöön, tietyn poikkeuksin. Eli jos kansallisessa lainsäädännössä sanotaan jotain, mikä on ristiriidasassa direktiivin kanssa, direktiivi menee edelle.

Esimerkiksi hankintayksikkö ei voi enää edellyttää kilpailutukseen osallistuvilta yrityksiltä liikevaihtoa, joka on suurempi kuin kaksi kertaa hankinnan arvo. Myös neuvottelumenettelyn käyttöön tulee pian muutoksia: hankinnan kohde tulee kuvata ja myös vähimmäisvaatimukset on määriteltävä etukäteen.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi pitkän listan artkloista, joilla on välitön oikeusvaikutus. Tämä tarkoittaa sitä, että nämä listatut artiklat menevät hankintalain säädösten edelle.

Jos totta puhutaan, tämän huonompaa tilannetta ei voisi olla. Hankintayksikkö on nyt todella vaikeassa tilanteessa, koska pitäisi ymmärtää mitä eroja, jos mitään hankintalain ja direktiivin artiklojen välillä on. Mediassa olleiden tietojen perusteella laki on viipynyt poliittisen väännön vuoksi.

Kävin itse läpi hankintalain määritelmät enkä löytänyt ainakaan suuria eroja suhteessa uuteen direktiiviin. Muilta osin vertailutyö on kesken, Hankintaturistikin lupasi palata asiaan lähiaikoina, joten katsotaan miten käy.

Katso myös ensimmäinen vloggaukseni aiheesta:

Uusi Hankintalaki – blogitekstit kootusti yhdessä paikassa

Kaikki hankintalain uudistusta käsittelevät Hankintaturistin ja JIT-Miehen blogin jutut löytyvät nyt kootusti osoitteesta uusihankintalaki.fi Pysy kuulolla!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: